Verwijderen van .php, .html, .htm extensies met .htaccess

Webinnovatie

Aan de slag met het verwijderen van extensies om de URL's voor gebruikers- en zoekmachines vriendelijker te maken. Ga aan de slag met .htaccess om op een slimme manier .php, .html, .htm extensies te verwijderen uit de website urls via de onderstaande uitleg of laat u bijstaan door onze expertise.

Een .htaccess bestand, ook wel vaak genoemd de ‘.htaccess’ file, is een ASCII-bestand dat u maakt met een teksteditor zoals Kladblok. Het bestand laat de server weten welke configuratie moet worden gewijzigd per map.

Houd er rekening mee dat .htaccess de volledige naam van het bestand is. Het is geen file.htaccess, het is gewoon .htaccess.

De .htaccess bestanden hebben invloed op de map waarin ze worden geplaatst en op alle onderliggende mappen (submappen). Als er bijvoorbeeld een .htaccess bestand in uw hoofdmap van website staat, heeft dit invloed op site.nl/inhoud/, site.nl/inhoud/afbeeldingen/,, etc.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit kan worden omzeild. Als u niet wilt dat bepaalde .htaccess opdrachten invloed hebben op een specifieke map(pen), plaatst u dan een nieuwe .htaccess file in de map die u niet wilt laten beïnvloeden (met de wijzigingen) en verwijdert u de specifieke opdracht(en) uit het nieuwe htaccess bestand.

Wat is een .htaccess file en wat doet dit?

Met een .htaccess bestand kunt u:

• Bezoekers doorverwijzen naar een andere pagina.
  • Specifieke mappen (folders) met een wachtwoord beveiligen.
  • Gebruikers, robots, etc. blokkeren op IP / IP-adressen.
  • Hotlinking van uw afbeeldingen blokkeren.
  • URL’s herschrijven en redirecten.
  • Fout of error pagina’s (url locaties) instellen.

Voor dit artikel richten we ons op het herschrijven van urls.

Extensies verwijderen uit url

PHP extensie uit url verwijderen

Om de .php-extensie te verwijderen uit een PHP-bestand, bijvoorbeeld site.com/uwwebsitefileurl.php naar uwsite.com/uwwebsitefileurl, moet u de volgende code in het .htaccess file toevoegen:

RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^([^\.]+)$ $1.php [NC,L]

HTML extensie uit url verwijderen

Als u de .html-extensie wilt verwijderen uit een html-bestand, bijvoorbeeld site.com/uwwebsitefileurl.php naar uwsite.com/uwwebsitefileurl, moet u de volgende code in het .htaccess file toevoegen:

RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^([^\.]+)$ $1.html [NC,L]

Zodra u één van deze codes heeft toegepast kunnen html en php documenten zonder extensie naar elkaar worden doorverwezen.

<a href="//www.webinnovatie.nl/%3Ca%20href%3D"https://webinnovatie.com/urlalias">https://webinnovatie.com/urlalias" title="urlalias">urlalias</a>
In plaats van de oude situatie, dat als volgt was:
<a href="//www.webinnovatie.nl/%3Ca%20href%3D"https://webinnovatie.com/urlalias.php">https://webinnovatie.com/urlalias.php" title="urlalias">urlalias</a>
<a href="//www.webinnovatie.nl/%3Ca%20href%3D"https://webinnovatie.com/urlalias.html">https://webinnovatie.com/urlalias.html" title="urlalias">urlalias</a>

Aan het einde van een url-alias een ‘/’ slash toevoegen?

Ook dit kunnen we regelen via het .htaccess bestand. Negeer even de codes hierboven en voer de onderstaande code in. De eerste vier regels behandelen de verwijdering van de php extensie en de volgende, met de toevoeging van de slash en omleiding.

RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^([^/]+)/$ $1.php
RewriteRule ^([^/]+)/([^/]+)/$ /$1/$2.php
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_URI} !(\.[a-zA-Z0-9]{1,5}|/)$
RewriteRule (.*)$ /$1/ [R=301,L]

Duplicated content?

Als u zich zorgen maakt dat zoekmachines deze pagina's als ‘duplicated content’ kunnen indexeren. Voegt u dan een <canonical> metatag toe aan de <head> van uw HTML bestand of PHP file:

<link rel="canonical" href="https://webinnovatie.com/urlalias/pagina-title" />

Htaccess laten instellen?

Heeft u ondersteuning nodig voor een betere configuratie van url-aliassen? Neem dan contact met ons op. Wij bekijken graag met u de mogelijkheden en gaan voor u aan de slag.

Wat u moeten weten over Verwijderen van .php, .html, .htm extensies met .htaccess

Meer weten over Verwijderen van .php, .html, .htm extensies met .htaccess?

Webinnovatie helpt vele bedrijven met online innovaties door heel Nederland maar ook uit de regio Haaften, Utrecht, Zaltbommel. Dit doen we met handige en slimme online oplossingen voor start-ups, mkb'ers en (multi)nationals.

Wilt u weten wat Webinnovatie voor u kan betekenen in Programmeren of Website Optimalisatie. En wilt u weten waar uw kansen liggen voor online resultaat? Neem dan eens contact op met Feddo van der Molen.